Limeni pokrov

Krov služi kao štit objekta od raznih vremenskih prilika i neprilika. Pokrovni lim možemo nazvati “petom fasadom” kako zbog svoje konstrukcije i nagiba, tako i zbog korištenog materijala i oblika. Pokrovni lim predstavlja jedan od najvažnijih oblikovnih elemenata cijele građevine.

Svaki krov treba biti i više nego dovoljno čvrst i elastičan, kako bi pored vlastite težine mogao da podnese težinu čovjeka, snijega, ali i tlak najjačeg vjetra. Vrlo je bitno da materijal krova uspješno odolijeva ekstremnim padalinama poput tuče, i da bude dovoljno kvalitetan da se ne ljušti u hladnim ili vrućim periodima godine.

Limeni pokrov ima jako veliku prednost u odnosu na klasični crijep, no i bilo koji drugi pokrovni materijal. Lim je puno lakši, u odnosu na crijep, pa tako posjeduje veliku prednost pri transportu materijala, ali i za montažu pokrova. Krovni lim je poznat i po tome što je znatno otporniji na sve vremenske uvjete. Lim kao pokrovni materijal je sve više prihvatljiv, zbog visoke kvalitete materijala, brojnih prednost u odnosu na crijep, ali i zbog toga što su cijene lima u stanju da budu znatno manje nego crijep kao pokrovni materijal.

 

 

Limeni pokrov u obliku crijepa

 

Visina vala od 35 mm daje ovoj crijep ploči veliku nosivost šta je čini jakim i otpornim profilom.

Ploča se izrađuje i reže na potrebnu dužinu, traženu od strane kupca, što dalje omogućava laganu i brzu montažu.
Pokrivna širina lima u obliku crijepa je 1.025 mm, a ukupna širina iznosi 1.150 mm. Kupac prema svojim željama određuje dužinu i boju.

Dužina svakog pojedinačnog crijepa je standardno 370 mm, a visina vala je 35 mm.

Limene ploče u obliku crijepa se pričvršćuju sa specijalnim vijcima sa neoprenskom podloškom što pokrovu daje nepropusnost vode, čvrstoću i otpornost na jake vjetrove.

Limeni pokrov u obliku crijepa je visokokvalitetni proizvod nastao dugogodišnjim istraživanjem u području profiliranja limova. Upravo zbog toga je odličan izbor za pokrivanje svih vrsta objekata: od obiteljskih kuća, malih montažnih kuća, pa do velikih stambenih i poslovnih objekata.

 

Trapezni lim

 

Trapezni lim se najčešće koristi na industrijskim objektima jer ih odlikuje izuzetno velika izdržljivost pri jako velikim opterećenjima. Izrađuju se od čeličnog ili aluminijskog lima, dok čelični lim može biti pocinčani ili pocinčani bojani. Trapezni limovi sadrže dodatna ojačanja u donjoj zoni lima. Osim čvrstoće, ovo mu daje i bolji estetski izgled. Dakle, sve ovo upućuje na to da trapezni limovi mogu biti odličan izbor kako i za poslovne, tako i za stambene objekte.

Za pokrov krova, većinom se koriste limovi sa većim trapezom, dok se limovi s manjim trapezom, koriste u svrhu fasadnih, stropnih ili pregradnih obloga.

 

 

Antikondezacijski filc

 

 

Ugradnjom antikondenzacijskog filca na sve vrste pokrovnih limova rješava se problem kapanja vlage u danima kada je temperatura vanjskog zraka niža od temperature pokrivenog prostora, najčešće se to dešava noću.1L/m2 je vlaga koju ovaj antikondenzacijski filc može apsorbirat, osuši se i ispari prirodnim putem prozračivanja tokom dana. Filc je samoljepljiv i postavlja se na donju stranu lima prije profiliranja.

Svi pokrovni limovi izrađuju se u svim bojama po RAL karti.